Gradski stadion pod Goricom

 

Na atraktivnoj lokaciji pod Goricom, između crkve Svetog Đorđa i centra grada, smješten je Gradski stadion u Podgorici. Ovaj hram crnogorskog fudbala ima više od šest decenija dugu i zanimljivu istoriju. Na njegovom "zelenom tepihu" rasle su i stasavale generacije podgoričkih fudbalera, a najbolji među njima ostavili su neizbrisiv trag u analima fudbalske igre i tako širom svijeta pronijeli slavu Podgorice i crnogorskog sporta. Podgoričani su prvi stadion dobili tek nakon II svjetskog rata, tačnije 1947.godine. Od tog vremena pa do danas, stadion se više puta rekonstruisao i dograđivao u cilju dostizanja evropskog standarda.U bližoj istoriji,pored fudbala na Gradskom stadionu su se održavali mečevi prve bokserske lige, dok su se na tadašnjoj atletskoj stazi, koja je kasnijom rekonstrukcijom uklonjena, odvijala takmičenja u "Kraljici sportova". Gradski stadion je bio i mjesto na kom su se organizovale mnoge značajne kulturne, zabavne i druge manifestacije.
Prvu fudbalsku utakmicu pod svjetlošću reflektora na stadionu pod Goricom "Budućnost" je odigrala 1989. godine. U periodu 1981-1983 izgrađena je Zapadna tribina, sa ložom i Vip salonima. Sjeverna i južna tribina sa novim svlačionicama i pratećim sadržajima su završene 2007.godine, kada je urađena rekonstrukcija terena i nova drenaža, pa je travnata podloga pod Goricom dostigla visoke standarde i postala najbolja u Crnoj Gori.
Poslednjom rekonstrukcijom terena i sistema za nalivanje 2014.godine, stvaraju se uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica po standardima Unije evropskih fudbalskih asocijacija – UEFA. Gradski stadion je jedini stadion u Crnoj Gori kategorije 3(tri) po UEFA kriterijumima, sa kapacitetom od 11.315 gledalaca. Korisnici Gradskog stadiona su, Fudbalski savez Crne Gore, FK ’’Budućnost’’ Podgorica, Crnogorski fudbalski klubovi koji se plasiraju, da odgravaju međunarodne utakmice u sistemu takmičenja UEFA-e, a nemaju stadion koji zadovoljava UEFA kriterijume.
Gradski stadion je sportski objekat, koji sada u fokusu svojih usluga pruža usluge, za održavanje fudbalskih utakmica i treninga u skladu sa evropskim stanardima.